-
Par JulianneM le 4 November 2020 à 14:34
Înainte de a alege o baterie pentru baie trebuie să iei în calcul mai multe aspecte care să te ajute să faci alegerea corectă.
Pentru a nu avea parte de o surpriză neplăcută, în urma achiziției, este bine să consulți diferite opinii din mediul online, înainte de a te decide asupra unui model.
Bateria de baie pentru lavoar trebuie să îndreplinească două funcții cu succes:
– cea utilă, practică, ce constă în a furniza apa la temperatura dorită la o manevrare cât mai simplă, fără scurgeri, fără să stropească și într-un mod accesibil oricui;
– aspectul ce ar trebui să se integreze cu decorul băii tale, armonizându-se cu restul accesoriilor și să pe gustul tău.Iată criteriile de alegere a unei baterii perfecte
Calitatea produsului
Materialul din care este făcută bateria este un criteriu foarte important, cele mai bune fiind realizate din alamă sanitară, un aliaj de 58-62% cupru, 30-38% zinc și un procent foarte mic din alte materiale.
Cum este construită bateria
Fiecare baterie are o valvă internă care permite reglarea debitului de apă.
Bateriile cu cartuș ceramic sunt în prezent cel mai frecvent utilizat model deoarece furnizează un plus de siguranță în utilizare.Modul de pornire/oprire a apei
1.Baterii monocomandă adică baterie cu un singur mâner
Bateriile cu un singur mâner vă permit reglarea facilă, dintr-un singur foc, a temperaturii și a debitului apei.
Baterii monocomandă disponibile atât în varianta pentru chiuveta de baie / lavoar, duș, cadă și bideu, cât și cu montare pe tencuială sau încastrate în aceasta. Dacă alegeți montarea pe unul sau pe două orificii a bateriei, este exclusiv decizia dumneavoastră.
Între timp există baterii cu un singur mâner cu funcție de oprire a volumului și/sau cu control de temperatură integrat pentru apa caldă. Astfel puteți economisi energie și apă. Cea mai nouă tehnologie a senzorilor permite acționarea fără contact a bateriei, temperatura putând fi reglată de la un mâner sau de la un buton rotativ.
2.Baterii cu dublă comandă adică cu două mânere
Dacă doriți să reglați apa caldă și apa rece separat, de la două mânere diferite, atunci veți opta pentru o baterie cu dublă comandă. La alegerea unei baterii cu două mânere, țineți cont de faptul că aceasta implică un consum de apă mai ridicat, dat fiind faptul că trebuie să reglați din nou temperatura de fiecare dată.
Bateriile cu două mânere sunt disponibile atât în varianta pentru chiuveta de baie / lavoar, duș, cadă și bideu, cât și cu montare pe tencuială sau încastrate în aceasta. Pentru economie de spațiu, se recomandă bateriile cu montare pe un singur orificiu, dar dacă vreți să fiți generoși, se recomandă o baterie șic, cu montare pe trei orificii.
3.Baterii cu senzor de prezență/mișcare
Aceastea declanșează curgerea apei în momentul în care senzorul detectează apropierea mâinilor.
Aspect și design
Cele mai întâlnite tipuri de finisaje sunt cel cromat, argintiu, auriu sau bronz. Aspectul unei baterii devine una din principalele caracteristici care îți atrag atenția asupra unui model sau altul de baterie de lavoar.
Caracteristicile de calitate ale bateriilor
Bateriile de calitate ridicată se remarcă prin componentele de primă clasă integrate în acestea. De la perlator și până la racorduri și fitinguri – aici trebuie să se potrivească totul, pentru ca bateria să funcționeze timp îndelungat!
Componentele unei baterii sunt următoarele:
- Mâner
- Filet de cartuș
- Perlator
- Cartuș ceramic
- Cromare de înaltă calitate
- Corp baterie (din alamă)
- Furtunuri omologate
- Garnitură scurgere
De bateriile ieftine nu vă veți bucura multă vreme, deoarece prelucrarea de slabă calitate și componentele ieftine integrate se traduc în durate de utilizare scurte. Majoritatea bateriilor ieftine nu sunt așadar nici controlate și nici certificate, au foarte puține posibilități de reglare în scopul economiei de apă sau în scopul utilizării confortabile!
De asemeneanea pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 9 September 2020 à 10:34
Pentru multe persoane achizitionarea de panouri solare a devenit accesibila prin diverse programe precum Programul Casa Verde datorita sprijinului oferit de stat in acest sens.
De ce sunt totusi atat de atragatoare panourile solare ca si modalitate de alimentare cu energie? Iata 10 avantaje concrete de care beneficiaza proprietarii de case care aleg aceasta solutie:
1.Independenta energetica
Energia solara captata de panouri solare este gratuita, autonoma si inepuizabila. Odata investitia initiala realizata, in afara de unele costuri de intretinere sau eventuale reparatii care pot fi necesare la un moment dat, energia captata este gratuita.
2.Sursa de energie disponibila 12 luni/an
Panourile solare asigura apa calda utilitara 12 luni pe an, atat timp cat este soare. Iarna, in functie de nivelul temperaturii externe, apa calda utilitara se poate asigura in combinatie cu alta sursa.
3.Energia ecologica
Energia obtinuta prin intermediul panourilor solare are un grad de poluare zero.
4.Durata de viata lunga
In functie de calitatea panourilor solare si modul de intretinere, panourile au o durata de viata de aprozimativ 25 – 30 de ani.
5. Usor de montat
Aceste panouri solare sunt relativ usor de montat. Datorita dimensiunilor, unele dificultati apar in etapa de transport, dificultati care pot fi rezolvate prin colaborarea cu o firma specializata.
6.Sunt Detasabile
Desi de putine ori este cazul, panourile solare pot fi mutate si in alta locatie decat cea in care au fost instalate initial.
7.Costuri reduse la energie
Mai putin cu 65% in cazul panourilor fotovoltaice.
8.Contribuie la un mediu mai sanatos
Panourile solare nu consuma nici un fel de combustibil si prin folosire reduc arderea de carbuni in centralele electrice.
9.Flexibilitate in amplasare
Le puteti instala pe acoperisul casei sau pe teren, in functie de necesitati.
Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.
Pe timely.ro puteti gasi aceste panouri solare la preturi accesibile cu livrare la tine acasa.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 5 May 2020 à 10:35
Piaţa panourilor solare din România este în creştere, arată producătorii din domeniu precum Timely.ro. Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Ce sunt panourile solare?
Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.
Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.
Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.
Tipuri de panouri solare
Cele doua tipuri principale de panouri solare sunt
- panouri solare de apa calda;
- panouri solare fotovoltaice.
Acestea sunt asemanatoare, si ambele sunt panouri montate pe acoperis, dar panourile solare de apa calda si panourile solare fotovoltaice sunt diferite.
Panou solar de apa calda. Acest panou solar de apa calda foloseste energia de la soare pentru a incalzi apa. Se folosesc cel mai mult pentru apa calda menajera dar se monteaza si sisteme de panouri solare pentru aport la incalzire.
Panou solar fotovoltaic. Foloseste energia de la soare pentru a produce energie electrica ce se consuma in casa sau se poate trimite in sistemul centralaizat de energie electrica.
Cum aleg un panou solar?
Ca sa dimensionezi un sistem de incalzire pentru apa calda cu panouri solare presurizate, poti urma aceste recomandari:
Scopul dimensionarii panoului solar este ca sa acopere necesarul de apa calda in perioada in care este soare (vara).
Ca regula generala se foloseste 1 metru patrat de panou solar pe persoana.
Cum funcționeaza un panou solar?
Sistemele de panouri solare folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.
Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.
Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.
Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.
Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.
În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.
Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.
Pentru a afla cate tipuri de panouri solare sunt citiți aticolul următor:
Cate tipuri de panouri solare exista
Funcționează și iarna panourile solare?
Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.
Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă.
Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.
Beneficiile utilizării de sisteme de panouri solare
Panourile solare pot asigura până la 70 – 80% din necesarul anual de apă caldă menajeră a unei locuințe, reprezentând o economie consistentă pentru fiecare familie.
Funcționând tot anul, panourile solare vidate pot gestiona întregul volum de ACM pe durata sezonului cald, randamentul scăzând iarna.
De asemenea încălzirea locuinței poate fi mai ieftină utilizând panouri solare pentru preîncalzirea apei din circuit.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 17 March 2020 à 10:41
Ramele, întrerupătoarele, capacele prizelor pot fi adesea trecute cu vederea când este vorba de curățare. Nu este chiar primul lucru la care oamenii se gândesc când fac curăţenie. Cu toate acestea, Timely vă recomandă să le curățați periodic. Aflaţi de ce trebuie să faceți acest lucru!
Ramele prizelor
De ce ar trebui să le curățați?
Motivele sunt similare cu carcasele comutatoarelor de lumină. Atrag germenii cu ușurință. De asemenea, culoarea se poate schimba în timp și poate colecta praf.Cum să le curățați în siguranță?
Opriți alimentarea cu energie electrică pentru a preveni pericolele. Scoateți capacul plăcii de alimentare. Rama poate fi pur și simplu ștearsă cu apă caldă și săpun. Pulverizaţi cu o soluţie pentru îndepărtarea a prafului / murdăriei pe un tampon de bumbac și ștergeți cu grijă murdăria din priză. Dacă rama pare prea decolorată, înlocuiţi-o! Reporniţi alimentarea.Capacele întrerupătoarelor
De ce ar trebui să le curățați?
Acestea sunt locuri comune pentru germeni. Un întrerupător este pornit și oprit pe toată ziua și noaptea de mai diverse persoane. Chiar dacă locuiți singur, sunteți în continuare în contact continuu cu germenii din alte zone.Cum să le curățați în siguranță?
Nu pulverizați niciodată produsele de curățare direct pe capacul întrerupătorului. Dacă lichidul a intrat pe placa de comutare, există un risc major de pericol. Asiguraţi-vă că electricitatea este oprită în casă. Acest lucru va preveni electrocutarea şi alte riscuri. Scoateți capacul intrerupătorului de pe perete cu o șurubelniță. Curățați-l direct cu săpun și apă caldă. Uscați-l bine și înșurubați-l pe perete, apoi porniți din nou electricitatea. Dacă aveţi un capace care nu se pot deşuruba, atunci aplicaţi soluţia pe o cârpă uscată şi ştergeţi capacul direct pe perete. Ca şi în cazul de mai sus, electricitatea trebuie oprită.Și dacă tot discutăm despre prize întrebarea se pune dacă aveți prize cu protecție pentru copii în cazul în care aveți copii?
Prizele electrice se găsesc în aproape fiecare cameră dintr-o cameră, ceea ce reprezintă un risc constant dacă aveți copii. Mulți copii suferă arsuri și șocuri severe în fiecare an din cauza introducerii diverselor obiecte în găurile acestora.
Preveniți acest lucru prin protejarea prizelor astfel:
Combinația întrerupător cu priză
Prizele cu întrerupător reprezintă un mecanism dual care blochează introducerea obiectelor în găurile acestora de către copii, aducând un plus semnificativ de siguranță.
Prize cu clapetă
Prizele standard cu protecție mecanică, cu clapetă, sunt la îndemână pentru oricine din punct de vedere financiar. Reprezintă o soluție ieftină și eficientă.
Capace de protecție
Capacele de protecție sunt perfecte pentru evitarea pericolului ca micuții năzdrăvani să bage mâna sau diverse obiecte în priză. Sunt potrivite atât pentru prize cu împământare cât și pentru cele fără.
Daca v-ati gandit sa refaceti instalatia electrica sau construiti o casa noua pe timely puteti gasi produse electrice precum conductor cupru, doza, bec, cablu electric litat, siguranta automata.
De asemeneanea pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 20 February 2020 à 15:11
Sistemul de panouri solare reprezinta o solutie perfecta pentru prepararea apei calde menajere si incalzirea locuintei pentru aplicatii rezidentiale, industriale sau comerciale.
Principiul de functionare al unui sistem de panouri solare este reprezentat de captarea energiei solare in tuburile vidate fiind transmisa catre heat-pipe si ajungand in cele din urma sa fie preluata de agentul termic.
Panourile solare cu tuburi vidate sunt considerate cele mai performante datorita izolarii termice. Tuburile vidate ale panoului solar functioneaza independent, iar deteriorarea unui tub nu necesita un procesc complicat de inlocuire.
Panourile solare se remarca prin avantaje precum:
- Functioneaza indiferent de temperatura exterioara, panourile solare sunt foarte eficiente si in timpul iernii;
- Emisiile de noxe sunt reduse,nu afecteaza mediul inconjurator;
- Tuburile deteriorate ale panourilor solare presupun un proces foarte usor de inlocuire;
- In ceea ce priveste costurile, montarea panourilor solare este eficienta si facila;
- Prezinta o eficienta ridicata de captare a energiei solare;
- Energia solara este inepuizabila;
- Inregistreaza pierderi minime de caldura.
Obisnuiti cu sistemul clasic de incalzire, cu diversi combustibili (de exemplu, gaze sau lemne) sau prin intermediul regiilor autonome (incalzire centralizata), consumatorii ezitau sa apeleze la panourile termice.
In ultima vreme insa, dorinta de a reduce costul utilitatilor si grija pentru mediul inconjurator au deschis viziunea romanilor catre acest tip de sistem de panouri solare.
Aceasta este o alternativa buna daca doriti sa produceti propria energie termica si sa renuntati cel putin partial la consumul de incalzire furnizata de catre regiile de autonome sau pe baza de combustibili (gaze, lemne).
Tipuri constructive
- Panouri solare plane
- Panouri solare nepresurizate
- Panouri solare presurizate
– Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor
– Panou solar presurizat cu boiler in locuinta.
1. Panouri solare plane
Panourile solare plane sunt cele mai ieftine solutii pentru producerea apei calde menajere.
Rezervorul poate fi realizat din inox la interior si exterior sau inox la interior si tabla galvanizata la exterior. Cel din inox/inox este mai bun.
Rezervorul este alimentat la o sursa de apa (hidrofor, pompa, retea publica, etc). Cand acesta s-a umplut cu apa, un dispozitiv ce poate fi un robinet sau un flotor opreste alimentarea acestuia.
2. Panouri solare nepresurizate
Panourile solare nepresurizate reprezinta cea mai ieftina solutie si asigura ACM in perioada martie – noiembrie.
Panourile solare nepresurizate sunt compuse din:
- suport;
- tuburi vidate;
- rezervor nepresurizat;
- vas flotor;
Sistemul functioneaza pe principiul gravitatiei.
Tuburile vidate sunt tuburi de sticla si au o constructie speciala cu pereti dubli, de tip termos: un tub interior si un tub exterior intre care se afla vid de nivel 10-3 bar.
Alimentarea cu apa a sistemului trebuie facuta in zile racoroase sau dimineata (seara), deoarece exista riscul ca tuburile incinse sa fisureze in contact cu apa (rece).
3. Panouri solare presurizate
Aceste tipuri de panouri solare pot fi intalnite in doua variante:
- Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor;
- Panou solar presurizat cu boiler in locuinta;
Avand in vedere ca aceste panouri solare functioneaza sub presiune, pot fi montate atat pe acoperis cat si la sol, nefiind dependente de inaltime sau electricitate.
Tuburile Vidate
Sistemul de panouri solare cu tuburi vidate sunt tehnologii complexe in care colectoarele de energie solara sunt proiectate cu sisteme de tuburi din sticla borosilicata (foarte rezistenta), amplasate in paralel si care au rol absorbant.
Tuburile exterioare contin un al doilea rand de tuburi, intre cele doua fiind vid, de aici si denumirea. Vidul are rolul de a elimina pierderile de caldura convectiva.
Tubul interior este invelit in materialul absorbant si inconjurat de tevi prin care circula agent termic (antigel solar-glicol).
Panourile solare cu tuburi vidate sunt mai eficiente decat panourile plane si deoarece razele soarelui cad perpendicular pe tuburi din mai multe unghiuri.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 20 December 2019 à 10:56
Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.
Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.
Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.
Judecand dupa intrebuintarea lor, poti alege intre panouri solare fotovoltaice si termice, iar selectandu-le dupa modul cum sunt construite, se impart în monocristaline, policristaline si amorfe pentru cele fotovoltaice si plane sau cu tuburi vidate pentru cele termice.
Panourile fotovoltaice
Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o convertesc in electricitate, printr-o pelicula argintie in 2 straturi montata in jurul unui strat semiconductor.
1. Panourile fotovoltaice monocristaline
Sunt cele mai calitative produse, dar si cele mai scumpe. Tehnologia a evoluat de la 6% randament din 1950 la 20% astazi, in functie si de marimea panoului solar.
2. Panourile fotovoltaice policristaline
Cele mai raspandite panouri fotovoltaice sunt insa cele policristaline, pentru pretul cu 10% mai redus, dar si cu o eficienta maxima de 16%.
3. Panourile fotovoltaice amorfe
Aceste tipuri de panouri solare raman cele mai putin eficiente in conditii de lumina intensa (5-7% randament) insa compenseaza daca sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina, cand se dovedesc cele mai performante. Un alt beneficiu este faptul ca pot fi montate pe suport curbat sau flexibil. Sunt, de obicei, alegerea transportatorilor pentru a fi amplasate pe barci.
Panourile solare termice
Leonardo Da Vinci utiliza energia solara in scopuri casnice, inca din secolul XV, cand folosea o oglinda concava pentru a directiona lumina spre a incalzi apa. Panourile solare termice de astazi sunt construite in acelasi scop, extins la incalzirea locuintei sau a piscinei, intr-un sistem putin mai dezvoltat decat cel al ganditorului renascentist. Panourile solare termice sunt de 2 tipuri.
1. Panourile termice plane folosesc un element absorbant ce transforma radiatia solara in energie termica si-o cedeaza unui agent termic (apa/antigel). Astfel, energia este preluata spre a fi stocata sau utilizata pe loc de catre colector. Carcasa metalica este rezistenta la intemperii iar pierderile energetice sunt, de obicei, reduse.
2. Panourile termice cu tuburi vidate consta in 2 tuburi concentrice din sticla borosilicata sudate intre ele in fiecare tub al colectorului. Spatiul dintre tuburi se videaza iar avantajul lor este absorbirea energiei in mod eficient si reflexivitatea redusa. Exista multiple tipuri de tuburi vidate, insa cele de tip heat-pipe sunt cele mai recomandate.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 20 November 2019 à 17:04
Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Piaţa panourilor solare din România este în creştere, arată producătorii din domeniu precum Timely.ro. Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Ce sunt panourile solare?
Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.
Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.
Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.
Cum funcționeaza un panou solar?
Sistemele de panouri solare folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.
Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.
Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.
Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.
Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.
În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.
Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.
Pentru a afla cate tipuri de panouri solare sunt citiți aticolul următor:
Cate tipuri de panouri solare exista
Funcționează și iarna panourile solare?
Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.
Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă.
Beneficiile utilizării de sisteme de panouri solare
Panourile solare pot asigura până la 70 – 80% din necesarul anual de apă caldă menajeră a unei locuințe, reprezentând o economie consistentă pentru fiecare familie.
Funcționând tot anul, panourile solare vidate pot gestiona întregul volum de ACM pe durata sezonului cald, randamentul scăzând iarna.
De asemenea încălzirea locuinței poate fi mai ieftină utilizând panouri solare pentru preîncalzirea apei din circuit.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Sursa: Timely
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 7 October 2019 à 09:52
Un panou solar este realizat din celule solare in 2 straturi unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica Richard Komp intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber.
Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.
Cele doua straturi de celule, diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat unul sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba. Energia rezultata prin jonctiunea acestora poate determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie converita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.
Ce cantitate de energie produce un sistem solar
Conform unui articol dedicat panourilor solare pe solarpowerocks.com, cantitatea de energie produsa de un panou solar depinde de 3 factori: dimensiunea panoului, eficienta celulelor sale solare si cantitatea de radiatie solara la care este expus.
In ceea ce priveste dimensiunea panoului, matematica este simpla: cu cat mai multe celule solare lucreaza in tandem, cu atat mai multa energie se produce. Panourile solare se gasesc in multiple dimensiuni, de la cele mici de un metru lungime pe care le poti vedea montate langa unele semafoare, la altele de 6 m care se pot roti dupa soare, in statii de prognoza meteo, pana la „fermele” de panouri solare din China si India, care se intind si 10 kilometri. Cea mai inedita „ferma” de panouri solare se afla in China si are forma unui Panda gigantic.
Chiar si in privinta panourile solare, dimensiunea nu e totul. Daca in 1950, acelasi numar de celule solare dadea 6% randament, astazi tehnologia a avansat si ajung la 20%. De aceea, eficienta lor este un factor la fel de important. Combinand dimensiunile panoului cu eficienta celulelor sale, se obtine un numar numit rating de putere, scris pe fiecare panou solar produs, pentru a estima cati W va produce in cele mai bune conditii meteo.
Cantitatea de radiatie solara influenteaza functionarea panourilor solare pentru ca este materia prima pe care acestea o utilizeaza. In plus, intemperiile pot deteriora sistemul. Iarna, majoritatea instalatiilor trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, astfel incat circuitul exterior sa joace rolul unei solutii anti-inghet, mai ales cand e vorba de sisteme termice.
Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.
Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 9 September 2019 à 14:59
Pentru multe persoane achizitionarea de panouri solare a devenit accesibila prin diverse programe precum Programul Casa Verde datorita sprijinului oferit de stat in acest sens.
De ce sunt totusi atat de atragatoare panourile solare ca si modalitate de alimentare cu energie? Iata 10 avantaje concrete de care beneficiaza proprietarii de case care aleg aceasta solutie:
1.Independenta energetica
Energia solara captata de panouri solare este gratuita, autonoma si inepuizabila. Odata investitia initiala realizata, in afara de unele costuri de intretinere sau eventuale reparatii care pot fi necesare la un moment dat, energia captata este gratuita.
2.Sursa de energie disponibila 12 luni/an
Panourile solare asigura apa calda utilitara 12 luni pe an, atat timp cat este soare. Iarna, in functie de nivelul temperaturii externe, apa calda utilitara se poate asigura in combinatie cu alta sursa.
3.Energia ecologica
Energia obtinuta prin intermediul panourilor solare are un grad de poluare zero.
4.Durata de viata lunga
In functie de calitatea panourilor solare si modul de intretinere, panourile au o durata de viata de aprozimativ 25 – 30 de ani.
5. Usor de montat
Aceste panouri solare sunt relativ usor de montat. Datorita dimensiunilor, unele dificultati apar in etapa de transport, dificultati care pot fi rezolvate prin colaborarea cu o firma specializata.
6.Sunt Detasabile
Desi de putine ori este cazul, panourile solare pot fi mutate si in alta locatie decat cea in care au fost instalate initial.
7.Costuri reduse la energie
Mai putin cu 65% in cazul panourilor fotovoltaice.
8.Contribuie la un mediu mai sanatos
Panourile solare nu consuma nici un fel de combustibil si prin folosire reduc arderea de carbuni in centralele electrice.
9.Flexibilitate in amplasare
Le puteti instala pe acoperisul casei sau pe teren, in functie de necesitati.
Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
Panouri solare: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?
Cate tipuri de panouri solare exista
your comment -
Par JulianneM le 12 August 2019 à 16:20
Încălzirea în pardoseală are multe avantaje și este o caracteristică de lux și o tendință populară la locuințele noi și atunci când se fac renovări, pentru ca le oferă beneficiarilor o viață curată, confortabilă și care se bazează pe un design inovativ.
Cu toate că nu există niciun dubiu că încălzirea în pardoseală reprezintă cel mai confortabil mod de a-ți încălzi degetele de la picioare, merită oare bătaia de cap și costurile suplimentare pe care le implică?
Avantaje încălzire în pardoseală
1.Încălzirea în pardoseală este eficientă
Sunt două tipuri de încălzire in pardoseala: încălzire in pardoseala electrica și încălzire in pardoseala cu apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră, de la nivelul podelei, emanând o căldură consistentă și eficientă în întreaga încăpere.
Sistemele pe bază de apă caldă pompează apă încălzită prin țevi pentru a genera căldură, în timp ce încălzirea in pardoseală electrică încălzește cablajul de sub podea pentru a genera căldură.
Caloriferele tradiționale trebuie să fie încălzite la o temperatură ridicată (între 60-80 grade Celsius) pentru a încălzi o cameră în mod eficient, si sunt conectate la o centrala termica pe gaz, sau la o centrala termica pe lemne. Incălzirea in pardoseală are nevoie de o temperatură de numai 29 grade Celsius sau chiar mai puțin, în funcție de finisajul podelei, pentru a încălzi camera.
Iar dacă te-ai decis să deschizi o fereastră deasupra caloriferului pentru a lăsa să intre aer proaspăt în casă, toată energia plătită pentru a încălzi locuința o să iasă pe geam.
Incalzirea in pardoseala oferă o economie medie de 15% pentru facturile de la căldură datorită modului eficient de încălzire a locuinței.
2.Simplu de utilizat
Odată instalată, încălzirea in pardoseala nu necesită practic niciun fel de întreținere și vine cu o garanție pe toată durata vieții pentru a-ți oferi un confort mental total. Termostatul de camera se asigură că încălzirea funcționează în modul cel mai eficient, fie automat cu un termostat inteligent WiFi, fie dacă dorești, cu un termostat programabil, care poate fi programat pentru a asigura că încălzirea pornește în anumite momente, oferindu-ți opțiunea de oprire pe timpul nopții.
3.Mai mult spațiu și libertate de proiectare a spațiului
Cu încălzirea in pardoseala, te poți bucura de faptul ca întreaga cameră nu o să mai prezinte calorifere pe pereți. Chiar și cele mai moderne radiatoare ocupă spațiu pe un perete, așa că imaginează-ți libertatea de proiectare a spațiului pe care ți-o ofera pardoseala încălzita.
4.Compatibilă cu majoritatea tipurilor de pardoseală
Incălzirea in pardoseala îți oferă libertatea de a-ți proiecta casa așa cum dorești, profitând la maxim de spațiul de pe perete și de pe podea. Și ai libertatea de a-ți alege tipul de podea pe care o dorești, mai ales că încălzirea prin pardoseala funcționeze foarte bine cu parchet laminat, din lemn, gresie, mochetă, covoare și multe altele.
5.Siguranță și Confort
Atunci când ai încălzire prin pardoseala, nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la marginile ascuțite sau la suprafețele fierbinți ale caloriferelor, mai ales în momentele în care familia are copii. Sistemul de încălzire este ascuns în siguranță și nu va deveni prea fierbinte la atingere.
6.Ușurință la instalare
Dezavantajele încălzirii prin pardoseală
1.Durata de instalare
Din moment ce este necesar să aplici o sapa în partea superioară a sistemului de încălzire in pardoseală, trebuie să iei în considerare și timpul necesar pentru ca acesta să se usuce complet, înainte ca pardoseală să poată fi pusă pe loc – de obicei cateva zile.
Încălzirea in pardoseală pe bază de apă solicită mai mult timp, deși acest lucru nu prea contează prea mult, pentru că discutăm de instalarea acestuia ca parte a unui proiect mai mare de construcție sau de renovare, instalarea fiind de obicei finalizată în termen de o săptămână.
2.Prețul încălzirii în pardoseală
Atunci când se estimează pretul incalzirii in pardoseala, o cotă de estimare a costurilor sigure este cuprinsă între 70 și 100 Lei pe metrul pătrat. Sau mai mult în funcție de tipul de sistem de încălzire pe care îl alegi pentru locuința ta.
3.Probleme cu înălțimea pardoselii
Pentru știința ta trebuie să știi că sistemele de încălzire in pardoseală măresc înălțimea podelei dintr-o cameră în medie cu câțiva centimetri, în funcție de sistemul pe care îl alegi. În plus, este nevoie să faci montarea unor plăci izolatoare pe sub instalația de încălzire pentru a maximiza nivelul de eficiență energetică și pentru a te asigura că toată căldura se orientează către partea de sus, nu în jos. Panourile de izolație vor crește înălțimea pardoselii.
Cu toate acestea, dacă înălțimea în cameră este o problemă, atunci sistemul electric de încălzire prin pardoseală poate fi ideal – datorită cablului extrem de subțire atașat la plasă, în consecință, acesta nu va ridica în mod semnificativ înălțimea podelei.
Pe Timely puteti gasi produse pentru instalatii precum fitinguri zinc, scule si aparate PPR, teava si fitinguri cupru, fitinguri alama, teava si fitinguri pexal sau panouri solare.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Sursa: Timely
your comment -
Par JulianneM le 9 July 2019 à 16:39
Indiferent daca ai de-a face cu o locuinta noua sau o locuinta in renovare, instalatia electrica trebuie sa respecte normativele in vigoare cu privire la proiectarea instalatiilor electrice de joasa tensiune respectiv normativul I7.
Elemente constructive ale instalatiei electrice interioare
Se recomanda ca tuburile sa fie montate pe suprafetele interioare ale peretilor, evitandu-se traseele pe suprafetele exterioare ale cladirii. Se admite montarea ingropata a tuburilor in izolatia teraselor sau acoperisurilor, cu conditia ca dozele sa fie montate in interiorul cladirii.
In incaperile de bai si bucatarii se recomanda sa nu se instaleze doze. Nu se admite trecerea prin aceste incaperi cu circuite care servesc pentru alimentarea receptoarelor din alte incaperi.
Prizele se vor monta la inaltimea de peste 0,10 m , masurate de la axul lor pana la nivelul pardoselii finite.
In incaperiloe unde se gasesc numai lavoare si grupuri sanitare, fara dusuri, se admite montarea intrerupatoarelor. Se interzice montarea prizelor in astfel de incaperi.
In bucatarii se admite montarea intrerupatoarelor, precum si a prizelor cu contact de protectie.
Legaturile prin imbunari sau derivatiile intre conductoarele de cupru se face prin rasucire si matisare, prin cleme speciale , sau prin presare cu scule si accesorii corespunzatoare. Legaturile prin imbinari sau derivatii intre conductoare de aluminiu se fac prin cleme speciale( cu suprafete de strangere striate si elemente elastice) prin presare cu scule adecvate si elemente de racord speciale, prin metelizare asociata cu lipire sau prin sudura.
Legaturile intre conductoare de cupru si aluminiu se fac prin cleme speciale (cupal) metalizare asociata cu lipire sau prin presare.
Se folosesc urmatoarele culori de marcare a conductoarelor electrice izolate si cabluri de curent alternativ:
-verde/galben , pentru conductoare de protectie;
-albastru deschis pentru conductor neutru;
-alb sau cenusiu deschis pentru conductoare mediane sau neutre;
-alte culori decat cele de mai sus pentru conductoare de faza sau pol.
In cladirile de locuit trebuie sa se prevada cel putin cate un loc de lampa in fiecare incapere de locuit si dependinta.
Stabilirea numarului de prize in cladirile de locuit si social-culturale se face considerand o putere instalata de 2kw pe circuit.In locuinte, pentru receptoare cu puteri de maxim 2,5 kw (ex. masini de spalat, aparate de climatizare) se prevede cate un circuit de prize separat.Prizele dintr-o incapere de locuit vor fi toate cu sau fara contact de protectie.
Alimentarea transformatorului de sonerie sau soneriei de 220 v se face dintr-un circuit de iluminat normal, dintr-un circuit de prize sau direct din tabloul de distributie.
Conductorul de faza se leaga in dulia lampii la borna de interior iar conductorul neutru la borna conectata la partea filetata a duliei.
Fazele si operatiile tehnologice necesare la executarea lucrarii
-
Pregatirea locului de munca:
-studierea documentatiei de executie si confruntarea acesteia cu situatia din teren;
-verificarea cantitativa si calitativa a materialelor ce urmeaza a fi utilizate;
-verificarea calitativa si cantitativa a sculelor si dispozitivelor de lucru, a mijloacelor
de protectie si echipamentului de lucru.
-
Trasarea instalatiei electrice interioare
Trasarea instalatiei consta in insemnarea cu creta a traseului circuitelor de la tabloul de distributie la locurile de lampa si priza.
-
Montarea diblurilor pentru montarea tuburilor.
-
Executarea santurilor pentru montarea tuburilor.
-
Montarea tuburilor de protectie si a dozelor
Se instaleaza cate o doza la maxim 3 curbe, pentru conductoarele din cupru si cate o doza la maxim 2 curbe pentru conductoarele din aluminiu.Pe traseele in linie dreapta, la maxim 10m , se intercaleaza doze de trecere. Pe traseul orizontal, se prevede o usoara inclinatie de 0,5-1 % a tuburilor, pentru evitarea strangerii apei de condensatie in interiorul tuburilor.
-
Montarea conductoarelor in tuburi
Introducerea conductoarelor in tuburi se face numai dupa ce acestea au fost momtate
si numai dupa ce tencuiala s-a uscat. In timpul uscarii tencuielii, capacele dozelor vor fi scoase.
-
Montarea tabloului de distributie
Montarea tablourilor se face in vestiare, holuri, sau coridoare cu acces usor.
-
Executarea legaturilor electrice
In dozele de derivatie si de aparate se lasa o rezerva de minim 70 mm capetele
Conductoarelor.La corpul de iluminat, se lasa la capat o rezerva de minim 150 mm.
9. Montarea aparatelor de conectare
Intrerupatoarele, comutatoarele, si butoanele de iluminat se monteaza numai pe conductoarele de faza.
10. Montarea corpurilor de iluminat si instalarea lampilor electrice
Lampile de orice fel se alimenteaza intre faza si nul. La contactul exteroir al duliei se leaga conductorul de nul de lucru.
Materialele necesare efectuarii lucrarii privind instalatia electrica
Materialele necesare pentru executare a unei instalatii electrice sunt urmatoarele:
-conductore electrice;
-doze de legatura si doze de aparate;
-tuburi de protectie;
-intrerupatoare;
-corpuri de iluminat;
-tablou de distibitie cu sigurante;
-prize.
Daca v-ati gandit sa refaceti instalatia electrica sau construiti o casa noua pe timely puteti gasi produse electriceprecum conductor cupru, doza, bec, cablu electric litat, siguranta automata,
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Sursa: Timely
your comment -
-
Par JulianneM le 21 May 2019 à 14:41
Un panou solar iti permite sa profiti de o sursa de energie puternica si libera: soarele. Intr-o ora, soarele trimite catre pamant mai multa energie decat lumea foloseste intr-un an.
Acest ghid descrie modul in care poti utiliza un panou solar ca sa folosesti sursa de energie a soarelui pentru a produce apa calda sau electricitate.
Tipuri de panouri solare
Cele doua tipuri principale de panouri solare sunt
- panouri solare de apa calda;
- panouri solare fotovoltaice.
Acestea sunt asemanatoare, si ambele sunt panouri montate pe acoperis, dar panourile solare de apa calda si panourile solare fotovoltaice sunt diferite.
Panou solar de apa calda. Acest panou solar de apa calda foloseste energia de la soare pentru a incalzi apa. Se folosesc cel mai mult pentru apa calda menajera dar se monteaza si sisteme de panouri solare pentru aport la incalzire.
Panou solar fotovoltaic. Foloseste energia de la soare pentru a produce energie electrica ce se consuma in casa sau se poate trimite in sistemul centralaizat de energie electrica.
Cum aleg un panou solar?
Ca sa dimensionezi un sistem de incalzire pentru apa calda cu panouri solare presurizate, poti urma aceste recomandari:
Scopul dimensionarii panoului solar este ca sa acopere necesarul de apa calda in perioada in care este soare (vara).
Ca regula generala se foloseste 1 metru patrat de panou solar pe persoana.
Dimensionarea boilerului pentru panou solar
Se foloseste de obicei 50 litri de acumulare a apei in boiler pentru fiecare metru patrat de panou solar.
Exemplu de alegere a panourilor solare
- Pentru 2-4 persoane, se vor monta 2 panouri solare (30 – 40 tuburi vidate) si un boiler de 200 litri;
- Pentru 5-6 persoane, se vor monta 3 panouri solare (50-60 tuburi vidate) si un boiler de 300 litri).
Informatii generale pentru panouri solare
- Daca este posibil, monteaza panoul solar orientat catre sud;
- Ca sa asiguri un efect de autocuratare, este bine sa ai o panta de minim 15 grade;
- Foloseste teava de cupru cu lipire tare (brazare);
- Foloseste teava cu izolatie solara, care rezista la temperatura de 150 grade si are protectie UV;
- Incarca panoul solar si circuitul solar cu antigel solar;
- Include panoul solar in asigurarea casei, sau fa o asigurare pentru el, ca sa fi protejat in cazul in care se sparg tuburile vidate de la grindina sau alte intemperii;
- Montajul, mentenanta si reparatiile trebuie facut doar de personal autorizat si de specialitate;
- Un circuit electric de impamantare trebuie facut pentru panoul solar (majoritatea utilizatorilor nu-l fac din pacate).
Panoul solar fotovoltaic
Acesta converteste energia de la soare in electricitate. Este facut dintr-un strat subtire de material semi-conductor prins cu rasina polymer intre staraturi de sticla. Cand este expus la lumina solara, acesta produce electricitate.
Panourile solare fotovoltaice difera prin eficienta, adica cat din energia soarelui este folosita de panou, si prin pret. Ele pot fi:
- monocristaline, sunt cu 13 – 17% mai eficiente decat cele policristaline
- policristaline, sunt mai ieftine decat cele monocristaline dar mai putin eficiente.
- hybride, din celule combinate, cu pret putin mai mare
Este bine sa verifici costul pe watt (lei/watt) cand compari si alegi sa cumperi panouri fotovoltaice.
Mentenanta si service pentru un panou solar
Este bine sa faci anual urmatoarele verificari la sistemul solar presurizat
- Verifica sistemul solar, boilerul si pompa sa nu aiba scurgeri.
- Verifica presiunea din circuitul solar. Daca presiunea a scazut, umple circuitul cu antigel solar pana la presiunea necesara.
- Verifica tevile de legatura de la panoul solar catre casa, sa aiba izolatia in stare buna
- Verifica vizual panoul solar. Daca este murdar sau acoperit cu praf curata-l sau spala-l.
- Verifica nivelul de inghet al antigelului solar si inlocuieste-l daca este necesar.
- Verifica presiunea de incarcare a vaselor de expansiune si refa-o daca este necesar.
- Verifica debitul din circuit si ajusteaza-l daca e necesar.
- Verifica pompa de circulatie sa nu faca zgomot.
Acestea au fost informatiile prezentate pentru panourile solare de apa calda si panurile fotovoltaice.
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux