• Ce efecte au aminoacizii BCAA asupra organismului

    În primul rând trebuie să știți că în organismul nostru se găsesc 20 de tipuri de aminoacizi, care formează mii de lanțuri proteice. Nouă aminoacizi sunt esențiali pentru că organismul nostru nu îi poate produce singur și trebuie să îi obținem din alimentație sau din suplimente nutritive. Trei dintre acești nouă aminoacizi îi numim BCAA.

    Prescurtarea de BCAA provine din limba engleză „Branched Chain Amino Acids”, adică aminoacizi cu catenă ramificată.

    Termenul de BCAA se referă la trei aminoacizi esențiali, și anume leucină, izoleucină și valină. Acești aminoacizi diferă de alți aminoacizi prin faptul că se metabolizează în mușchi și nu în ficat.

    Ce efecte au aminoacizii BCAA asupra organismului

    De asemenea, au și efecte diferite:

    1. Leucina crește sinteza proteinelor, ajută la construirea și regenerarea mușchilor. De asemenea, susține reglarea insulinei și este unul din cei doi aminoacizi care nu pot fi transformați în zahăr.
    2. Izoleucina reglează consumul de glucoză, permițând stocarea energiei în mușchi și nu în celulele de grăsime.
    3. Valina îmbunătățește funcția creierului, reduce oboseala și acționează preventiv împotriva degradării proteinelor.

    Efectele aminoacizilor BCAA asupra organismului

    Ca aminoacizi esențiali sunt necesari pentru buna funcționare a proceselor chimice din organism. Faptul că vă pot ajuta să obțineți forma fizică dorită este doar cireașa de pe tort.

    Ajută la creșterea sintezei proteinelor și a masei musculare

    Sinteza proteinelor musculare se produce atunci, când aminoacizii sunt combinați în țesutul muscular. Sinteza proteinelor stimulează producția de insulină, permițând celulelor musculare să utilizeze zahărul din sânge ca sursă de energie. Producția de insulină promovează de asemeneaeliberarea de aminoacizi pentru mușchi.

    Aminoacidul leucină are capacitatea de a activa și stimula sinteza proteinelor în mușchi, ceea ce duce la creșterea masei musculare.

    Ajută la reducerea durerilor musculare

    Aminoacizii BCAA reduc leziunile musculare ce apar ca urmare a antrenamentelor intense si pot contribui la reducerea durerilor musculare. Prin urmare, suplimentarea cu BCAA înainte de antrenament poate accelera perioada de recuperare și regenerare a masei musculare.

    Ajută la reducerea oboselii după exercițiile fizice

    Aminoacizii BCAA vă pot ajuta nu doar să reduceți febra musculară, dar și oboseala după terminarea antrenamentelor. Epuizarea de pe urma antrenamentelor depinde de mai mulți factori, inclusiv intesitatea și durata exercițiilor fizice, de asemenea mediul sau condiția voastră fizică.

    Mușchii în timpul exercițiilor utilizează depozitele BCAA, ceea ce duce la scăderea lor în sânge. Atunci când nivelul de BCAA scade, crește volumul triptofanului în creier. Acesta se transformă în serotropină, substanța creierului, despre care se presupune că, contribuie la creșterea oboselii în timpul exercițiilor fizice.

    Formează alanină și glutamină

    Organismul uman are nevoie de alanină și glutamină în cantități mai mari, în special în timpul exercițiilor fizice. Acest lucru se datorează unei descompuneri crescute a proteinelor în mușchi,ceea ce poate duce la pierderea masei musculare, în cazul în care în organism nu există cantitatea suficientă de aminoacizi.

    Un antrenament intens cu greutăți poate cauza un efect catabolic ridicat. Rezervele de glicogen se epuizează rapid, iar ficatul trebuie să sintetizeze glucoza cu ajutorul L-alaninei pentru a produce suficientă energie. Suplimentele pe bază de BCAA vă pot ajuta să vă mențineți nivelul de alanină, pentru a avea parte de o mai bună performanță.

    Reglează nivelul leptinei și ajută la pierderea grăsimii

    Consumul de suplimente pe bază de leucină stimulează efectul hormonului sub numele de leptină. Leptina influențează reglarea metabolismului, greutății și apetitului. Eliminarea leptinei este asociată cu cantitatea de grăsime din organism. Cu cât grăsimea corporală este mai mare, cu atât și secreția leptinei este mai ridicată, în schimb dacă nivelul de grăsime corporală este mic, atunci și eliminarea leptinei este mai mică.

    Previne pierderea masei musculare

    Pierderea sau descompunerea masei musculare începe atunci când descompunerea proteinelor se extinde dincolo de sinteza proteinelor.

    Organismul uman conține aproximativ 35% din aminoacizi esențiali BCAA care se găsesc în mușchi, din care 40% toți aminoacizii necesari organismului uman. Prin urmare, este important ca BCAA-urile și alți aminoacizi esențiali să fie înlocuiți în timpul pierderii masei musculare și astfel puteți preveni această pierdere.

    Surse de BCAA

    Alimente Cantitate BCAA 
    Carne de vită 100 g 6.8 g
    Piept de pui 100 g 5.9 g
    Proteine din zer 1 odmerka 5.5 g
    Proteine din soia 1 odmerka 5.5 g
    Losas 100 g 4.9 g
    Ton din conservă 100 g 5.2 g
    Piept de curcan 100 g 4.6 g
    Ouă 2 3.3 g
    Parmezan 50 g 4.5 g
    Iaurt grecesc 140 g 2 g

    Puteti de asemenea sa cititi si:

    Când și ce cantitate de proteine este necesară pentru obținerea unor rezultate maxime

    Top 15 de surse bogate în proteine vegetale

    Proteinele și aminoacizii – substanțe anabolice

    Arginina

    Când și ce mâncați pentru a crește în masă musculară

    « CE ESTE UN TRANSPORT VIP SI CE AVANTAJE ITI ADUCE?Mentine-ti afacerea organizata cu o firma de contabilitate din Bucuresti! »
    Partager via Gmail Yahoo! Blogmarks

    Tags Tags: , , , , ,
  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: